תרופות קשב וריכוז
האם הילד שלך מתמודד עם הפרעות קשב וריכוז?
חשוב לאפשר לילד גם במהלך הלימודים וגם מחוץ לכותלי בית הספר לאפשר לו לתפקד באפקטיביות.
מרכז נועם הוא הבית שלך למענה אבחוני וטיפולי מהיר, יחס אישי, אווירה ביתית ומעקב רציף עם צוות מומחים מקצועי שבאמת אכפת לו.
מהו הטיפול שבאמת עוזר לילדך?
יש הורים המאמינים כי ביכולתם להתמודד עם ה"תופעות" בעצמם. חשוב לזכור כי מטרת הטיפול התרופתי אינה לרצות את ההורים והמורים, אלא מתן פתרון לילד.
התופעות הנפוצות בקרב ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז (ADHD) ללא טיפול תרופתי הינן: עקשנות, "דומיננטיות", דחף בלתי נשלט וחוסר סבלנות.
מטבע הדברים – התפרצויות והתנהגויות אימפולסיביות גורמות לדחייה חברתית וליצירת רגשי נחיתות, כעס וחוסר אונים אצל הילד.
ילד שדעתו מוסחת בקלות, מתנהל לעתים באיטיות, נוטה לשכוח את מחויבותיו, אינו מאורגן ומוסח בקלות. הילד סובל לעתים באופן ישיר מדימוי עצמי נמוך ומביקורת חברתית, היוצרים מתח ופגיעה אישית.
התפקוד המיטבי נדרש לא רק ברמה הלימודית, אלא גם ברמה החברתית והמשפחתית. שימוש תרופתי בהתייעצות עם נוירולוג מומחה מסייע בתפקוד מאוזן בכל תחומי החיים.
ישנם ילדים בהם הפרעת הקשב לא מתבטאת בגיל הצעיר (בכיתות הראשונות בביה"ס) אלא מאוחר יותר בכתה ד', ה' או ו'. האבחנה במקרים אלה נעשית בדרך כלל מאוחר יותר כאשר יש ירידה בהשגים הלימודיים וכשהבטחון העצמי של הילד מתערער.
מאלו יתרונות נהנה ילד מאוזן מבחינה קשבית?
אין המלצה גורפת לשימוש בתרופות .ההחלטה הינה אינדיבידואלית ותלויה בתפקודו של הילד. טיפול תרופתי מסייע ומאזן אי שקט, עצבנות תמידית והצקות לזולת. הטיפול התרופתי מחזק מסוגלות והשתלבות חברתית ומשפר ביטחון ודימוי עצמי – המהווים תנאי בסיסי להצלחתו בחיים.
במקרים רבים מומלץ להשלים את הטיפול התרופתי באמצעות טיפול קוגנטיבי התנהגותי, ליצירת חיזוק משמעותי עבור הילד בכל המישורים.
טיפול בהתאמה אישית
לצורך אבחון הפרעות קשב וריכוז מומלץ לפנות לנוירולוג ילדים. לצורך השגת שיפור מקסימאלי יש למקד את הטיפול התרופתי אותו נהוג להתחיל במינון נמוך המועלה בהדרגה לפי הצורך.
משך השפעת הטיפול משתנה בין סוגי התרופות:
CONCERTA (קונצרטה) – 12 שעות
RITALIN LA (ריטלין) – 8 שעות
RITALIN (ריטלין רגיל) – 4 שעות / ריטלין SR כ-6 שעות
VYVANSE (וויואנס) – 12 שעות
FOCALIN XR (פוקלין) – 10 שעות / פוקלין רגיל כ-5 שעות
STRATERA (סטרטרה) אטומיק – משך כל שעות היום
מדבקה DAYTRANA (דייטרנה) – עם משך פעולה ארוך מאד
ADDERALL (אדרל) אטנט – 4-5 שעות/ אדרל XR – כ-10 שעות
תרופות נוספות: NORMOPRESAN, CLONNIRIT, PROVIGIL, WELLBUTRIN, IMIPRAMINE. קיימות עוד תרופות אשר לא מיובאות ארצה אך ניתן לרכשן בארה"ב.
בקרב ילדים שאינם חווים קשיים מחוץ לכותלי בית הספר – אין צורך להמשיך בטיפול התרופתי במהלך היום.
עבור ילדים להם נדרשת תמיכה גם מעבר לשעות הלימודים ניתן, במקרים מסוימים, להוריד את המינון עבור התמודדויות שאינן דורשות קשב אופטימלי.
תופעות הלוואי, במידה ומופיעות, הן בדרך כלל קלות וכולן הפיכות. תופעות הלוואי בדרך כלל חולפות כעבור שלושה או ארבעה שבועות אחרי תחילת הטיפול. התופעות האפשריות הן: ירידה בתאבון, כאבי בטן, כאבי ראש, קשיים בהרדמות, עצבנות, טיקים (לעתים רחוקות), יובש בפה אצל מבוגרים ועוד רשימה של תופעות לוואי שפחות שכיחות.
התרופות לא גורמות להתמכרות.
הנחות מוטעות לגבי טיפול תרופתי
1. "ניקוי גוף" – ישנם הורים המעוניינים לבצע, אחת לתקופה, "ניקוי גוף" לילד, כאשר למעשה התרופה נספגת מדי יום ואינה מצטברת בגוף.
2. תהיה עצמאי – הרצון שהילד ילמד להתנהג ולהתנהל עם ההפרעה אינו מתיישב עם העובדה שהוא בדרך כלל אינו שולט בתגובותיו.
3. תופעות לוואי – הטיפול התרופתי אינו גורם נזק בלתי הפיך. בנוסף, תופעות הלוואי האפשריות חולפות בדרך כלל וההתמודדות איתן לרוב קלה.
מרכז נועם מעניק לך מענה כולל: אבחון וטיפול מהיר, תוך מעקב רצוף במסלול המיטבי להשגת תוצאות מקסימליות.
איתך ובשבילך – לאורך כל הדרך.